Black Pottery

Al vele jaren ben ik enthousiast over het prachtige aardewerk van Black Pottery, een  natuurproduct uit Colombia.
Het aardewerk is niet alleen mooi, maar ook functioneel.
Het kan op alle warmtebronnen worden gebruikt, behalve inductie, en kan perfect worden gebruikt voor slowcooking.
U kunt alles koken in de pannen en ovenschalen van Black Pottery (zie filmpje en eigenschappen)

Vanuit onze woonboerderij in Galder (bij Breda) verhandel ik deze mooie producten.
U kunt de potten en schalen bij ons (op afspraak) bekijken en uiteraard ook kopen.
Zoals u op het filmpje kunt zien wordt Black Pottery op traditionele wijze vervaardigd in Colombia in het dorpje La Chamba,
waarvoor de hele gemeenschap van het dorp wordt ingeschakeld.
Voor het dorp vormen de opbrengsten van Black Pottery de belangrijkste inkomsten.
Via de importeur komt het aardewerk uiteindelijk bij mij in Galder terecht.
Werelds, maar tevens zo kleinschalig. Een prachtig organisch product, een sieraad op tafel.

Klik hier voor de complete collectie van de Black Pottery:
Catalogus Black Pottery 2020


EIGENSCHAPPEN VAN BLACK POTTERY

Alle producten, genoemd bij serveren, koken, en tafelen, zijn geschikt om direct op het vuur te koken en kunnen zowel op een gas- en elektrisch fornuis worden gebruikt als in de oven of magnetron (geen inductie). U kunt ze rechtstreeks van de oven op de tafel zetten.

Aangezien er geen glazuur wordt gebruikt en de klei loodvrij is, zijn er geen giftige stoffen aanwezig. De typische zwarte, iets gevlekte kleur, krijgt het product tijdens het rookproces, dat plaatsvindt na het bakken. De mooie satijnglans ontstaat door het polijsten met halfedelstenen.

Deze producten zijn uiterst charmante, originele voorwerpen, decoratief voor een warm interieur. Schoonmaken is eenvoudig: laat ze een tijdje in water inweken en veeg ze dan af met een spons met een gewoon afwasmiddel en ze zijn klaar om opnieuw gebruikt te worden.

Belangrijk
Voordat u het voorwerp voor het eerst gaat gebruiken, moet u het deels vullen met water en gedurende 30 minuten laten koken in de oven op 200°c (stand 6 bij een gasoven) of op het fornuis.

Opmerking
De vlekken die u op het product ziet zijn geen onvolmaaktheden maar het gevolg van het bak en rookproces. De spikkeltjes en kuiltjes zijn typische kenmerken van de gebruikte kleisoort.

BELANGRIJK OM TE WETEN:
Koken in aardewerk is anders dan koken in een metalen pan. De klei houdt de warmte en vocht vast, waardoor het mogelijk is om langzaam, zelfs ‘van onderaf’ te koken. Omdat de klei het vocht opneemt, is er minder stoom in de pot, zodat het voedsel in haar eigen vocht kookt en niet uitdroogt. De voedingsmiddelen die uit La Chamba potten komen, hebben een aardse smaak en een romiger textuur.

De warmte en vocht circuleren en verspreiden zich gelijkmatig door de hele pot tijdens het koken, in tegenstelling tot metalen of met email beklede pannen. Het kookt “langzaam”, zelfs delicaat”.

De pot behoudt de warmte, en houdt het voedsel warm voor een lange tijd nadat het uit de oven of magnetron of van het fornuis is weggehaald.

Het vocht in de pot zorgt voor voedsel dat gezonder, lekkerder en minder vet is.

La Chamba’s Black Pottery Cookware is niet alleen mooi, maar het is ook heel stevig en met het juiste gebruik en onderhoud gaat het vele jaren mee. Volg de producthandleiding en schoonmaak instructie zoals hieronder vermeld.

Als de pot direct op het vuur wordt gebruikt, kan, zoals het met elk ander type pan gebeurt, de bodem van het zwart aardewerk van kleur veranderen. Het kan roodachtig worden door de laag rode klei die gebruikt is voor het roken.

TIPS:
Voor elektrische kookplaten, is het beter om een diffuser te gebruiken.
Voor gaskookplaten, kunt u gebruik diffuser lagekookstand.
Het gladde, met de hand gepolijst oppervlak zorgt evoor dat schoonmaken eenvoudig is. Bij hardnekkig vuil eerst een paar minuten laten weken in water, dan schrobben met een zachte schuurspons. Gebruik geen metalen schuursponsjes.
Vaatwasmachinebestendig, maar wij raden aan om met de hand af te wassen teneinde de beste zorg te geven aan uw aardewerk.
Aardewerk houdt niet van extreme temperatuurschommelingen. Bijvoorbeeld, een koude pot niet recktstreeksuit de koelkast op een kookplaat of in een hete oven plaatsen. Dan is er gevaar dat de pan barst.
Voor het eerste gebruik de pan behandelen. Een volledig overzicht van deze procedure is hierboven uitgelegd.
Periodiek de pan aan de binnenkant met olijfolie inwrijven om te helpen een glad, gaaf oppervlak te behouden. De inboorlingen in Colombia wrijven de hele pan met een bananenschil. Probeer het … het resultaat is prachtig.
Houd er rekening mee bij het koken met aardewerk, dat de pan niet van snelle, extreme temperatuurschommelingen houdt. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer u begint te koken in een aardewerken pot van Black Pottery, vooral als uw pot nieuw is. Wanneer u in uw keuken begint met een pan van aardewerk is het proces het tegenovergestelde van wat u normaal zou doen met een metalen pan. Met een metalen pan, zet u de warmtebron hoog om deze snel op temperatuur te laten komen, en daarna zet u het vuur omlaag naar waar u maar wilt. Met een aardewerken pot, begint u met het vuur laag, om daarna geleidelijk, in de loop van ongeveer 5 minuten de temperatuur te verhogen naar de temperatuur die u wilt. De hoogste stand van uw pot op een gasfornuis zonder een warmte-diffuser is matig laag. Met een diffuser wat hoger, maar u moet het nooit op een meer dan matig vuur zetten, zelfs niet met een diffuser. U zult merken als u dat wel doet, het eten snel zal beginnen aan te branden. Dus, de warmtebron laag zetten als de pan heet is. Wees geduldig wanneer de pot aan het opwarmen is, u kunt dan snel lekker gaan koken!